МОСВ : Няма да внасяме боклук от Рим

Във връзка с появилата се информация в медиите ви информираме, че нито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в град Рим или други италиански градове. Това се посочва в позиция на МОСВ.

За разрешаване на внос на отпадъци в България стриктно се спазват разпоредбите на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци. С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне и съвместно изгаряне в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително. България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос.

Отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на задължителна процедура предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране.

За издаване на предварителна писмена нотификация и съгласие, заявителят (нотификаторът) подава набор от документи съгласно Регламент (EО) №1013/2006, като към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Внос на отпадъци в Република България може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците, или комплексно разрешително, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда.

Следвайте ни в социалните медии