Можем ли да осъдим АПИ заради дупка на пътя?

Състоянието на родните пътища е една от темите, по които всички могат да говорят и то да говорят много. Все с лошо, разбира се. Улиците са като лунни пейзажи, а много често заради дупките на пътя възникват и катастрофи.

Кой обаче е виновен? Вие, другия шофьор, пешеходецът, държавата… ?

Оказва се, при ПТП-та заради дупки на пътя съвсем спокойно можем да съдим не кой да е, а именно Агенция “Пътна инфраструктура”.

Пътищата се стопанисват или от местната власт, или от АПИ, които автоматично означава, че те носят отговорност за състоянието на асфалта, по който се движат колите. Според данни на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” едва 12% от асфалта в страната е в отлично състояние, а по-голямата част от републиканската пътна мрежа е на възраст повече от 20 години.

За да има основание да бъде заведен иск за вреди, причинени от дупка на пътя, следва да са налице следните обстоятелства:

1.вреда /имуществена или неимуществена/

2.противоправно деяние на собственика на пътя – държавата или общината /неподдържане на пътя от съответния собственик на пътната мрежа/

3.причинна връзка между причинената вреда и противоправното поведение.

Иск може да се заведе както от водача /в случай, че не му е изплатено обезщетение от застрахователя или в случай, че няма застраховка, покриваща този риск/, така и от застрахователя, в случай, че на пострадалия водач е изплатено застрахователно обезщетение за вреди, причинени от ПТП от дупка на пътя /в този случай застрахователят встъпва в правата на застрахованото лице срещу причинителя на вредата/.

Иск може да се заведе и ако водачите имат единствено задължителната “Гражданска отговорност”.

Необходимо е лицето да докаже описаните по-горе предпоставки.

Протоколът за ПТП е основно доказателство за това, че ПТП-то е причинено от неизправен път, тоест – наличието на такъв протокол улеснява доказването на противоправното деяние, което е основна предпоставка за присъждане на обезщетение, съветват от СБА.

При ПТП, причинено от дупка на пътя, водачът трябва незабавно да подаде сигнал за това на тел. 112, като е добре да запише номера и часа на сигнала.

“Пътна полиция” обаче може да хитрее и да напише в протокола за оглед, че причината за ПТП-то е несъобразена скорост. Водачите имат право да оспорят твърденията по съответния ред и да подадат писмено възражение в 3-дневен срок.

Следвайте ни в социалните медии