Медсестри в Пловдив: Чували с дупка ли ще ни пазят от заразата?!

Чували с дупка вместо защитни облекла обличат медицински сестри от болница в Пловдив, за да се пазят от коронавируса. За това свидетелства снимка във ФБ от 19 март, която впоследствие беше изтрита.

Според пловдивчанката, публикувала кадъра, жените на него са медсестри в Инфекциозна клиника с „новите им защитни облекла“.

„Именно това са хората, които ние поставяме на фронтовата линия, за да пазят нас и нашите близки, а ги „предпазваме“ по този начин. За мен това е пращане на война без пушка. Дано Господ бъде с вас!“, пише фейсбук потребителката.

От публикацията й става ясно, че пробите на двете медицински лица са изпратени за изследване на 16 март.

Междувременно днес се разбра, че медицинска сестра и санитарка от Инфекциозното в Пловдив са новите заразени с коронавирус под тепетата. Най-вероятно двете медицински лица са прихванали COVID-19 от контакти с пациенти. Двете жени са в добро състояние и са изолирани. Предприети са всички мерки за обезопасяване на Инфекциозна клиника, твърдят от там.

Както стана ясно от брифинга на ген. Мутафчийски тази сутрин, случаите на заразени с Covid-19 в Пловдив вече са 21, като голяма част от тях са здравен персонал в лечебните заведения.

Защо в Пловдив има толкова много заразени медици, питат ген. Мутафчийски читатели на „Марица“.

Ето какво коментират лекари в медицинските форуми:

“Г-жо Каназирева, как допуснахте повечето заразени в Пловдив да са медици?!? По данните на проф. Мутафчийски само тук има такъв прецедент. Това означава, че пловдивските медици са абсолютно незащитени и нямат нужните предпазни средства. А това беше ваша задача, вие сте шеф на щаба. Защо се оказахте напълно неподготвени и не успяхте да осигурите предпазни мерки и пособия на лекарите в Пловдив?

Как е възможно старшата сестра на родилното в най-голямата болница на Балканите да се зарази и да бъде контактна със стотици хора – бебета, родилки, близките им? Ваша отговорност беше подобно нещо да не се случи, тази старша сестра да има нужните й предпазни средства, за да работи безопасно за себе си и за останалите.

Какво правите изобщо, май не си давате сметка за ситуацията и не се справяте с организацията на нещата. Проваляте превантивните мерки, не ги извършвате, закъснявате с действията. Абсурдно е в Пловдив повечето заразени да са медици! Това означава, че вие не правите нищо полезно. Моля, вземете се в ръце и действайте с разум и воля. Ако пък прецените, че не можете, отстъпете ръководното място на някой компетентен и организиран експерт, който да свърши работата. Не обричайте пловдивчани на италианския пример.

В нито една частна или държавна болница в Пловдив няма осигурени защитни облекла в реанимация. Как очаквате да ви включа дихателния апарат, за да сте живи, като аз самата ще бъда жертва на безрасъдното управление на болниците в Пловдив. Още малко ще почакаме и ще има масови оставки на тези, които ще ви спасят. Нашите семейства също искат да ни видят живи! Никъде в хипократовата клетва не пише, че лекаря трябва да жертва живот си за работата.”

Следвайте ни в социалните медии