„Медицински надзор” започва проверка по случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията!

Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията. Това става ясно от официално становище на НЗОК по случая.

Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се лекуваше болното дете, е причината родителите да получат фактура за близо 14 хил. лева за медикаментите на дъщеря си. От НЗОК подчертават, че, въпреки забавянето, касата е одобрила заплащането на медикаментите в срок.

Вчера стана ясно, че майката Надя е получила фактура за противотуморни лекарства, които би трябвало да се поемат от НЗОК. От болницата обясниха пред bTV, че не са получили обратна връзка от касата и затова фактурата за около 14 хил. лева била връчена на родителя.

В отговор на запитване на bTV вчера от НЗОК обаче спестиха информацията, че пред тях болницата е заявила официална цена – 23 377,40 лв., т.е. по-висока от посочената във фактурата. А самият документ с цените бил подаден едва на 18 юни.

„Налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция „Медицински надзор” към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая”, посочват от здравната каса.

„Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите (…) НЗОК поднася своите искрени съболезнования на семейството на починалото дете и отправя апел да се прекрати злоупотребата с мъката на близките”, пишат още от Здравната каса.

Следвайте ни в социалните медии