МВР показа луксозните къщи на участниците в престъпната група за трафик на хора (ВИДЕО)

Организираната престъпна група за набиране на просяци за Швеция е “работила по две линии”, съобщи МВР.

При първата са били набирани хора от социално слабите слоеве на жители на село Дреновец. Обещавано им било, че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане.

Видео:

Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т. нар. просяци, била от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, съобщи и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин. Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение. Той подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната.

Следвайте ни в социалните медии