Мащабна кибератака в Грузия!

Около 2 000 уебсайта в Грузия, включително тези на президента, съдилищата и медиите, попаднаха в центъра на мащабна кибератака.

Уебсайтът на грузинския президент Саломе Зурабишвили беше “нападнат от хакери днес следобед”, заяви неговата говорителка за АФП. “Органите на реда разследват инцидента”, каза Софо Джаянашвили.

Информационната агенция Грузия Интерпрес съобщи, че уебсайтът на съдилищата с обща юрисдикция в Грузия, както и уебсайтовете на редица правителствени агенции, неправителствени организации и медийни агенции също са засегнати от кибератаката.

В резултат на атаката се появи снимка на бившия президент на Грузия в изгнание Михаил Саакашвили с надпис “Ще се върна!”, съобщава Интерпрес.

Саакашвили живее в самоналожено изгнание в Украйна, след като вторият му мандат като президент приключи през 2013 година. Жестоко прозападният реформист и бивш лидер е издирван в Тбилиси по обвинение в злоупотреба с власт, което той отрича.

Редица бивши висши служители от администрацията на Саакашвили са в затвора, след като неговата партия загуби през 2012 г. на парламентарните избори от настоящата управляваща партия “Грузинска мечта”, оглавена от олигарха Бидзина Иванишвили.

Опозиционните партии и западните съюзници на Грузия заклеймиха наказателното преследване като политически лов на вещици.

Следвайте ни в социалните медии