Мария Габриел: ЕС отдели 10 млн. евро за ваксина за коронавируса

„Науката ще даде възможност да се намери ваксина срещу коронавируса. Вече има напредък. Има пари на разположение. Отделени са 10 млн. евро, за да помогнат на научните изследователи да намерят ваксина“, заяви в студиото на БНТ еврокомисар Мария Габриел.

Тя коментира и Зелената сделка.

„Зелената сделка е най-важният приоритет на ЕК и имаме амбиции Европа да стане първият климатично неутрален континент, но не бива да забравяме и интересите на хората – социалната справедливост“, заяви Габриел.

„Имаме още много работа по темата“, добави тя.

„Предпазливостта означава и разумът да надделява. Лесно е да се каже, че ще бъдат затворени мини или ще се трансформира даден регион, но това е свързано с инвестиции и с време. Трябва време да се адаптират хората. Ключова ще бъде ролята на образованието и иновациите. Как ще направим така, че даден регион ще се промени, ако няма инвестиции и хората, които живеят в него нямат нужното образование?“, попита еврокомисарят.

Габриел коментира и напускането на Великобритания от ЕС. “До 2020 година правата на българските студенти са запазени, но след 1 януари 2021 година вече не е ясно, защото Великобритания вече ще бъде трета страна за Съюза”, заяви Мария Габриел.

Следвайте ни в социалните медии