Любовта трае 5 години или колко често трябва да сменяме партньора си

Според последни научни изследвания ние не сме създадени, за да отдадем живота си на един човек.

Т.е. човек трябва да сменя партньорите си на определено време, за да може да живее пълноценно и да се чувства добре.

И ако приемем това за вярно, може би е добре и да разберем колко често точно трябва да сменяме партньорите си.

Според каталунския психолог Сатандреу ние не знаем как точно да разбираме любовта – като единствена и постоянна или като даваща енергия и живот.

Според него ние сме водени от сантиментални чувства, които противоречат на природата на човека. Самата идея за съюз до смъртта не се свързва с адекватен избор на човека.

И именно за това любовният ни живот не върви толкова добре.

В продължение на много години психологът наблюдава своите пациенти и успява да разбере коя е формулата за щастие.

“Знам, че това може да прозвучи много страшно, но за да се чувстват щастливи и удовлетворени от живота, мъжете и жените трябва да сменят постоянните си партньори на всеки пет години.”

И това е абсолютният максимум за съвместно съществуване, може и по-често.

В днешно време връзките не са това, което са били. Мъжете преди фактически е владеел жената. Отношенията им не са се възприемали като равни, а като превъзходство на единия партньор над другия.

Но днес всичко е различно.

Сатандреу призовава: “Нека не зомбираме децата с приказки в духа на „и те живели дълго и щастливо“. Забравете мантрата „докато смъртта ни раздели.“

Вие сами знаете, че теорията е много различна от практиката. Не се утешавайте с празни илюзии, любовта е несъвместима със знака за безкрайност, в края на краищата да се развиваш в една и съща посока в продължение на десетилетия не само е трудно, но на практика и невъзможно.

Освен това „петилетката“ на практика премахва токсичното чувство ревност. Научете се да бъдете щастливи заедно „тук и сега“, а не в перспектива.

Прекъснете връзката, която ви носи разочарование и болка. Ако някога разберете и приемете това, можете да се отървете от много комплекси и празни надежди.”

Теорията на Сатандреу вече има доста опоненти в научната общност.

Източник: Edna.bg

Следвайте ни в социалните медии