Листериозата в Испания вече е международна заплаха

Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха, предаде “Ел паис”.

Инфекциозното заболяване, от което боледуват и хора, и животни (диви и домашни), е причинено от силно устойчива бактерия. Може да доведе до различни усложнения – увреждане на нервната система, сепсис, менингит или енцефалит. При бременност може да засегне плода. Може да се стигне до смърт, както преди няколко години в Дания. И в Испания до момента има регистриран поне един смъртен случай.

Предупредени са и европейските власти заради “възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни”, пише вестникът. Според източници от здравното министерство в Мадрид мярката е предпазна заради опасността туристи да са яли заразени продукти в Испания.

Причината е, че източникът на заразата е месо, произведено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Затова повечето регистрирани случаи на заболяването са в Андалусия (над 130), има други в Каталуня, Астуриас, Арагон и Естремадура. Това означава, че листериозата се е разпространила и в северни, западни и източни провинции на Испания.

Случаите на заболели, регистрирани в страната, се увеличават бързо тази седмица – от вторник до сряда броят им е нараснал с 18, а “подозрителните” са 523 (хора със симптоми, подобни на тези при листериоза, при които обаче се очаква допълнителен анализ за потвърждение).

Властите в Андалусия са обвинявани, че са изчакали пет дни, преди да започнат да изтеглят продуктите, при които е регистрирана заразата.

Според сайта на телевизия La Sexta част от месото вече е била разпространена извън Андалусия – поне 225 кг са доставени в Мадрид, в съседни на Андалусия провинции и дори на Канарските острови.

Следвайте ни в социалните медии