Летен вирус покоси мнозина с повръщане, температура, хрема и още куп “екстри”

Увеличение на случаите на заболели от летни вируси отчитат лекарите в Пловдив.

Повечето пациенти са със стомашно-чревните инфекции, които протичат с висока температура, отпадналост, ставни болки, повръщане и разстройство, кашлица и хрема. Те повалят и деца, и възрастни.

„Ентеровирусните инфекции се предават по фекално-орален и по въздушно-капков път и са характерни за топлото време”, обясняват медиците. Обикновено симптомите продължават около седмица. Посещението при джипито е препоръчително, особено за децата, за да се предотврати обезводняване.

Лечението е симптоматично и включва температуропонижаващи средства, сиропи за кашлица, физиологичен разтвор и капки за нос, антиеметични препарати, средства против обезводняване и др. Антибиотици се включват само при много тежка клинична картина и при настъпване на усложнения.

Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните власти.

Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова те трябва да се мият по няколко пъти на ден обилно със сапун и течаща вода. Лекарите съветват също да се избягват заведения за хранене със съмнителна хигиена, както и контакт с болни.

Следвайте ни в социалните медии