Лекари спасиха жена от Търновско, която умря 6 пъти

50-годишна жена от село Страхилово беше върната от „оня свят” в отделението по кардиология в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Пациентката постъпва в Спешното отделение с инфаркт и няколко пъти изпада в клинична смърт.

Благодарение на бързите действия на дежурния екип и д-р Николай Копаранов жената е спасена, пише в. „Борба“.

Случаят е от края на декември. Жената, която страда от хипертония, почувствала болка в гърдите. Веднага потърсила помощ в Полски Тръмбеш, но след прегледа е насочена за домашно лечение. Състоянието ѝ не се подобрило и съпругът ѝ решил да я докара в областната болница.

Лекарите установяват, че жената е получила инфаркт и веднага е била приета от медиците. Това се оказва решаващо, тъй като следващите часове жената изпада около 5-6 пъти в клинична смърт и се налага да я реанимират, за да възстановят дишането и сърдечната дейност.

След като е стабилизирана, пациентката е вкарана в инвазивната лаборатория, където ѝ е направена коронарография и са поставени два стента на местата, където е установено запушване на артерията. След няколко денонощия в отделението състоянието на жената се подобрило и е изписана малко преди Нова година.

„Пациентите с инфаркт често изпадат в подобни състояния, налагащи реанимация. Ако това се случи в къщи или на работно място, няма кой да им помогне и тогава изходът е фатален. Така че жената е имала късмет, че е достигнала до болницата и това е спасило живота ѝ”, обясни д-р Хараламби Бенов, началник на кардиологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

В момента медиците работят на пълни обороти, тъй като есенно-зимния сезон е най-тежък за сърдечно болните пациенти. Отделението е с трето ниво на компетентност и разполага със съвременна апаратура. В него постъпват пациенти с най-тежката и спешна сърдечно-съдова патология.

За миналата година през кардиологията са преминали общо 3170 пациенти не само от Великотърновска област, но и от съседни региони, тъй като от няколко години в областната болница се поставят кардиостимулатори. Тук се лекуват болни от Плевен, Русе, Търговище, Габрово, Разград и други градове.

Следвайте ни в социалните медии