Лекари в Казахстан убиха новородено бебе, за да не преправят документи!

Ръководителят на регионалния перинатален център в Атирау, в Казахстан, е заподозрян, че е убил новородено. Този факт е разкрит при съвсем друго разследване на директора – за корупция – и в един разговор по телефона е установено, че той е говорил за бебето.

Това съобщи на брифинг заместник-председателят на Агенцията за борба с корупцията Шингъс Кабдула, цитиран от кореспондент на сайта Tengrinews.kz, предава 24 часа.

Убийството, както сочи обвинението, е извършено поради нежелание да се преработи пълната документация по случая. Със заповед на директора детето е било поставено в хладилна камера.

„Според резултатите от специалните оперативни мерки е установено, че след раждането бебето е регистрирано като мъртвородено поради непредпазливост, докато в действителност е било все още живо. След даване на признаци на живот, лекарите, вместо да предприемат спешни мерки, решили да действат според издадените документи. Една от причините за тези действия е била, че вече не можеха да бъдат коригирани вече попълнените в базата данни в документите”, уточни Кабдула.

Делото е заведено по член 99 от Наказателния кодекс – убийство.

Обвиняемите са двама души: началникът на болницата и акушер-гинекологът, който е участвал в израждането на пеленачето. Тях ги грози затвор до 20 години.

Убийството на бебето стана известно при друго разследване. Първоначално директорът на перинаталния център в Атирау беше заподозрян в корупция. “Той отиде в чужбина на почивка със средства от спонсорство. По време на оперативните действия установихме следния факт: той говори по телефона за бебето. Веднага отидохме на мястото, но нямахме време. Бебето умря в хладилника. Първоначално работеха върху един факт но в хода на специалните оперативни действия стигнахме до другия факт “, каза Кабдула.

Също така този лекар е заподозрян, че е дал подкуп в размер на 300 хиляди тенге на ръководството на държавната институция „Институт за съдебномедицинска експертиза в област Атирау“ за издаване на положително експертно становище относно факта да смъртта на родилката.

Следвайте ни в социалните медии