Красиви имена черпят за имен ден днес

Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей започват Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

На 1 август имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей

Здравко
• Името Здравко е славянско и води своето начало от цветето здравец.
• от суеверие това име е давано на момчета, за да им носи здраве.
• Мъжете с това име празнуват имен ден на Цветница.

Значение на буквите в името
З – силно въображение и интуиция, желанието да се разграничи от външната реалност и да живее в затворен свят, в трудни ситуации оттегляне от решаване на проблема.

Д – разбиране, размисъл преди всяко начинание, семейството – най-важното нещо, желание да се помага, капризност в отношенията, склонност към възприемане на паранормалното.

Р – способност да не бъдат измамени от външни фактори, способност да проникват в същността, самочувствие, стремеж за активност, смелост, страст и понякога неразумно поемане на риск и авантюризъм, склонност към догматизъм в разсъжденията.

А – символ на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, желание за духовен и физически комфорт.

В – лекота в комуникацията, възможност за бързо установяване на контакт, реално възприемане на реалността, единство с природата, творческа личност.

К – издръжливост, сила на духа, способност да се пази тайна, изключителна проницателност, основен принцип в живота – “всичко или нищо”.

О – силни и дълбоки чувства, способност да се справят с парите, необходимост от самопознание, желание да се разбере собствената цел, богата интуиция, способност да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.

На 1 август започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

В следващите две седмици – от 1 до 14 август, Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

Следвайте ни в социалните медии