Косата показва дали ще живеем дълго!

С напредването на възрастта външният вид на хората се променя, а сивата коса се счита за един от признаците на стареене.

Испански учени обаче откриха неочаквана връзка между появата на сива коса и продължителността на живота.

Специалистите от Мадрид са провели няколко изследвания, в рамките на които те внимателно проучили историите на болестите на над пет хиляди различни хора на възраст от 30 до 60 години, пише zdrave.to.

Така те установили как цветът на косата е свързан с риска от преждевременна смърт от сериозни заболявания.

За да се получи пигментът, който е отговорен за цвета на косата, в човешкото тяло трябва да присъства вещество – gloution (глуатион). Същото вещество е необходимо за предпазване на организма от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и от болестта на Алцхаймер.

С напредването на възрастта производството на това вещество в организма намалява, а рискът от сериозни заболявания, напротив, се увеличава. При хората с ранно посивяване на косата веществото gloution се „изразходва” не за производството на пигмент, а за защитата на тялото.

Това означава, че човек може да живее в продължение на още много години след ранната поява на сива коса показва. И обратно – липсата на сиви косъмчета е сериозен повод за тревога от ранна смърт.

Следвайте ни в социалните медии