Коронавирусът мутира и става нелечим!

Китайски учени предупредиха, че новият коронавирус, идентифициран в страната на 31 декември продължава да мутира успоредно на прилаганите лечения и рискува да надмине възможностите на съвременната медицина, предаде Ройтерс, цитиран от Труд.

Новият щам се развива и разпространяването му ще продължи, настоява националната здравна комисия на Китай.

По последни данни заразените с болестта на територията на страната са над 2000 души, като до момента са регистрирани 56 смъртни случая. По обновени данни в Тайланд вече има осем заболели от новия щам с работно определение 2019-nCoV, докато в Австралия, Сингапур и Малайзия има по четирима регистрирани.

В САЩ, Франция и Япония до неделя вечерта имаше потвърдени по три случая, с по двама във Виетнам и Южна Корея и по един в Непал и Канада. Здравните власти в Португалия разследват възможен пациент, докато тези в Москва са поставили под карантина седем китайски граждани, идващи директно от град Ухан. Две отделни научни изследвания, цитирани от Ройтерс, показват че всеки носител на заразата е способен да я предаде на между двама и трима души, преди да бъде засечен. Най-податливи на новия коронавирус са възрастни хора и такива със съществуващи заболявания.

До момента три международни екипа са обявили, че разработват ваксина срещу грипа. Успоредно на това международните летища по цял свят обявиха че въвеждат специално наблюдение с медицински екипи за потенциални приносители на заразата.

Същевременно властите в Китай забраниха всякаква търговия с диви животни, в светлината на твърденията на учени че новият грип е бил предаден на хора в резултат на консумация на ястия от птици с нерегламентиран произход.

След въвеждането на карантина в редица китайски градове местните власти прибегнаха до забрана на използването на обществен и междуградски транспорт. В Пекин до второ нареждане са затворени всички детски градини, училища и университети. Подобни мерки бяха предприети и от властите в Хонконг, които закриха и достъпа до Дисниленд в града.

Следвайте ни в социалните медии