Коалите са на път да изчезнат

Коалите са на път да изчезнат, след като пожарите в Австралия унищожиха 80% от естествения им хабитат, алармират учени.

Шефът на Австралийската фондация за коалите Дебора Табарт твърди, че повече от 1000 коали са били убити от огнената стихия, предаде Би Ти Ви.

Според фондацията коалите са „функционално изчезнали“ заради вече унищожената им естествена среда. Това означава, че те нямат достъп до обичайната си храна, не мога да се срещат и да имат поколение.

„Функционално изчезнал вид“ е този, чиято популация е толкова ограничена, че вече не играе важна роля в екосистемата. Въпреки че някои от представителите на вида ще имат поколение, бъдещето на животинския вид е неясно.

Обезлесяването и горските пожари унищожават основната храна на коалите – евкалиптовите дървета. Възрастна коала изяжда до 1 кг евкалиптови листа на ден.

Тези дървета се възстановяват след пожари, но ще отнеме месеци преди коалите да имат достатъчно храна.

Жители на Австралия призовават правителството да задейства т.нар. „Акт за защита на коалите“ – закон, написан през 2016 г., който така и не е приет. Той задължава всички граждани и организации на територията на страната да предпазват дърветата и естествения хабитат на коалите, както и да следят незаконен лов на животните.

В Австралия са започнали и редица кампании за набиране на средства в подкрепа на коалите.

Следвайте ни в социалните медии