Кметът на Сотиря иска да промени закона заради случая със 7-годишната Кристи

Кметът на сливенското село Сотиря Димчо Георгиев призова колегите си и общинските съветници в Сливен да събират подписи с искане да отпадне съкратеното съдебно следствие и редуцирането на присъди при особено тежки криминални престъпления, като във случая със 7-годишната Кристин.

Предложението бе направено от трибуната на общинския съвет, който заседава днес. Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на невръстното дете, което бе изнасилено и убито на 15 август, недалеч от дома си в Сотиря, от 21-годишния Мартин Трифонов. „Все още всички сме под влияние на станалото и дълго ще ни държи. Имам една молба към всички колеги в община Сливен – всеки да инициира подписка сред гражданите за промяна на закона и отпадане на намаляването с една трета на присъдата при самопризнания за особено тежки престъпления“, каза кметът на Сотиря.

Целта е искането да бъде представено на народните представители, когато започнат работа. Надеждите са, че законовите промени могат да бъдат предизвикани и да станат факт преди убиецът-изнасилвач до бъде изправен пред съда. „Моля всички колеги да помогнат. Не пожелавам нещо подобно да се случва в нито едно населено място“, каза още Георгиев.

Убиецът-изнасилвач бе задържан на 16 август след преследване в района на селото. Още на следващия ден той направи пълни самопризнания за зверското си престъпление пред назначения служебен защитник. Близките на детето организираха подписка с искане престъпникът да получи доживотна присъда. Хората настръхнаха срещу възможността, която дава законът, Трифонов да се възползва от съкратеното съдебно следствие, ако признае вината си, и наложената му присъда да бъде редуцирана с една трета и да стане срочна.

Зам.министърът на правосъдието проф. Николай Проданов определи неотдавна отпадането на съкратеното следствие при особено тежки престъпления като „разумна законова промяна“.

Източник: Lupa.bg

Следвайте ни в социалните медии