Китай на крачка от въвеждане на собствена криптовалута

След пет години на проучвания и изследвания Китайската централна банка се приближи до въвеждането на собствена криптовалута, съобщи през уикенда официална държавна медия, цитирана от “Уолстрийт джърнъл”.

Му Чангчун, заместник-ръководител в отдела за плащания на Народната банка на Китай (PBoC), заяви, че предстоящата цифрова валута е „близо до въвеждане“ и ще замени парите в обращение в икономиката. По време на форума China Finance 40 през уикенда Му заяви, че дигиталната валута ще подпомогне циркулацията и интернационализацията на юана. Той не даде конкретни срокове за въвеждане на криптовалутата.

Амбицията на Facebook да създаде своя криптовалута предизвика тревога сред централните банки в световен мащаб, включително и тази в Китай, според която дигиталните активи трябва да бъдат поставени под надзора на централните банки, за да се предотвратят евентуални валутни рискове и да се защити авторитета на паричните политики, пише Bloomberg.

За разлика от децентрализираните политики, базирани на блокчейн валутите, тази на Китай ще има за цел да осигури повече контрол върху финансовата система.

Следвайте ни в социалните медии