Китайците са почти готови с алтернатива на GPS

Kитай скоро ще има собствена система за сателитна навигация. Тя ще е алтернатива на GPS, която се поддържа от САЩ. От години Китай работи по собствена мрежа, която нарича BeiDou. Системата е почти готова и може да заработи в средата на 2020 г., съобщи страната, цитирана от Associated Press.

Производителите на смартфони също са готови от години за BeiDou. Според анализ на изданието Nikkei Asian Review, вече над 70% от всички китайски смартфони разполагат с поддръжка на BeiDou и могат да използват системата веднага щом тя стане достъпна. Това ще я направи сериозен конкурент на GPS още от самото начало. Над 120 компании ще използват системата и за картографиране.

Това ще е третата алтернатива на GPS. Русия има своята GLONASS, като и Европейският съюз изгражда своята Galileo. Целта на тези алтернативи е да гарантират, че в случай на проблем с GPS, другите държави ще продължават да имат навигационни услуги. Страните искат и да намалят зависимостта си от САЩ.

Системите се използват и за други проекти. BeiDou например ще се използва в комбинация с 5G мрежи за създаването на мрежа за тестове на автономни автомобили в Китай. Тя ще покрива регион от 28 км. и ще позволи да се тестват не само самите автономни коли, но и съпътстващите ги технологии.

Следвайте ни в социалните медии