Китайски учени: Коронавирусът има опасни мутации

Група китайски учени заявиха, че коронавирусът COVID-19 е мутирал в два варианта, като единият е по-опасен от другият, съобщи в сряда англоезичното китайско издание Global Times, цитирано от БНР.

Според проведените изследвания, така нареченият вариант на вируса L-COV е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. Освен това L-COV има и много високо ниво на предаване. Другият вариант на коронавируса, наречен от тях S-COV, е по-малко опасен.

Новината идва в момент, когато броят на заразените с коронавирус в световен мащаб надвиши 93 000 души, а Световната здравна организация заяви, че нивото на смъртност е 3,4%.

Междувременно здравните власти в Китай съобщиха, че планират да използват лекарството за Tocilizumab на компанията Roche Holding AG за лечение на пациенти с COVID-19, намиращи се в тежко състояние.

В последната си онлайн версия на насоките за лечение на COVID-19, Китайската национална здравна комисия заяви, че лекарството Tocilizumab, произведено от швейцарската мултинационална фармацевтична компания Roche Holding и продавано под търговското наименование Actemra, може да се използва за лечение на пациентите, които показват признаци на сериозни белодробни състояния. Независимо от това, Actemra тепърва ще бъде одобрено от Китайската национална медицинска администрация, тъй като все още няма клинични проучвания, които да доказват, че лекарството е ефективно за лечение на пациенти с коронавирус.

В същото време китайските фармацевтични компании бързат да разработят свое алтернативно лекарство за лечение на коронавирус, което би трябвало да е по-евтина версия на по-комплексното биотехнологично лекарство Actemra.

Следвайте ни в социалните медии