Какво показа срещата Борисов – Тръмп за отношенията ни със САЩ

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. САЩ държи на близките отношения с нашата страна. Това бяха част от изводите, направени след срещата на американския президент Доналд Тръмп с премиера Бойко Борисов. В Белия дом бяха вперени погледите на всички родни експерти, които бяха единодушни, че това е ключово за България събитие.

Срещата премина в приятелска атмосфера. В типичния си стил Борисов още в началото се опита да скъси дистанцията. Тръмп пък не пропусна да направи закачка към чужда държава, в този случай упрек към Германия – във връзка с това, че Германия може да вземе приемер от България за увеличаване разходите за отбрана. Борисов дори покани американския президент да посети България, което бе прието равнодушно от Тръмп.

Бяха набелязани няколко сфери, в които САЩ и България ще засилят партнорството си. Сред тях са сигурносттта, енергетиката и търговията. Ключов въпрос преди и след срещата остана отпадането на визите за българите. Въпреки огромното желание на България и на правителството това да се случи, по-скоро остана усещането, че САЩ не са готови да предприемат решителна стъпка.

За пореден път САЩ заявиха подкрепата си за диверсификацията на енергетиката у нас. Зад Океана премиерът затвръди амбицията на страната да стане енергиен хъб на Балканите. У нас дори пристигнаха експерти, които разговаряха с администрацията на Борисов за възможността за инвестиции в ядрената енергетика. Експертите от САЩ посетиха АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене”. Чуха се мнение, че американците може да имат роля в изграждането на “Белене”. Ясно стана обаче, че САЩ следи енергийния сектор у нас. Затова се следеше и дали ще има реакция от страна на Русия за срещата на Борисов с Тръмп. За така се възприе изказването на президента Владимир Путин, който няколко седмици по-късно заяви, че България бави осъществяването на “Турски поток” на своя територия. От правителството отрекоха.

Акцент в разговорите между Борисов и Тръмп беше и военния сектор. Американският президент похвали България, че разходите за отбрана надхвърлят два процента от БВП на България за тази година. Беше приветствано и желанието ни за модернизация на въоръжените сили. В тази връзка беше отбелязано и решението за закупуването на осем изтребителя F-16. Като важно се възприе и намерението за създаване на военноморски координационен център във Варна.

Следвайте ни в социалните медии