Испания удължава извънредното положение!

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че се удължава с две седмици извънредното положение в Испания – страната с най-голям брой заразени от коронавируса в Европа.

Удължаването ще е до 25 април включително, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

“Министерският съвет идният вторник ще поиска разрешение от Камарата на депутатите за удължаване за втори път до 25 април включително на извънредното положение, което позволи да се наложи най-стриктна изолация”, каза Санчес.

Испания въведе изключително стриктен режим на самоизолация, тъй като е една от най-тежко засегнатите страни в света от коронавируса. Смъртните случаи надхвърлиха 11 000, с което страната заема второ място след Италия в света.

Баровете, ресторантите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени, припомня Ройтерс.

Същевременно туристически комплекс с бунгала източно от Мадрид приютява бежанци от Венецуела и бездомни хора вместо туристи, бизнесмени и сватбари, които са традиционните му посетители, информира агенцията.

Собственикът на комплекса Ла Сигуена предлага дом на най-уязвимите семейства от Мадрид, след като му се наложи да затвори хотела за туристи заради пандемията от коронавирус.

Комплексът край Мадрид приютява 12 семейства с деца, около 65 души, повечето венецуелски бежанци. Макар персоналът временно да е освободен, докато обектът е затворен за платени посетители, служителите идват да помагат доброволно.

Семействата получават закуска, обяд и вечеря и идват в ресторанта с изглед към езеро по график, за да има разстояние по два метра между посетителите.

Следвайте ни в социалните медии