Искате здрава и гъста коса, започнете от кухнята!

Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте.

Това е работа на майката природа. Но има нещо важно, което може да направите, за да подпомогнете растежа на по-здрав косъм, който да не окапва лесно. То започва в кухнята – както с всеки друг телесен орган и състоянието на косите зависи от това какво ядем, пише сайтът за правилно хранене foodeatsafe.com. Изданието препоръчва 9 продукта за жива и лъскава коса.

1. Яйца

Те са начело на списъка, защото съдържат много протеин и витамина биотин, както и други елементи като цинк и селен. Фоликулите – онази част от скалпа, за която е прикрепен всеки косъм, са съставени главно от протеин и недостигът му води до косопад. Биотинът е основен нутриент за производството на определен вид протеин, наречен кератин. Консумирането на повече яйца ускорява растежа на косата и я заздравява. Неслучайно някои мият главата си с жълтък. Липсата на биотин значи рядка и изтощена коса.

2. Горски плодове

Къпините, малините, боровинките, дивите ягоди съдържат вещества и витамини, стимулиращи растежа на косъма. Най-важният е витамин C, който има силен антиоксидантен ефект. Антиоксидантите предпазват фоликула от вредното влияние на свободните радикали, съществуващи естествено в организма и свързани с възрастта. Тялото ни използва витамин C и за производство на колаген – протеин, без който косъмът става крехък и трошлив. Същият витамин помага на организма да усвоява желязото и предпазва от анемия, предизвикваща косопад.

3. Спанак

Това тревисто растение от семейство лободови е прекрасен източник на хранителни вещества като фолиева киселина, желязо, витамин А и С. Всяко от тях играе роля за растежа на здрава коса. Витамин А подпомага кожните жлези да произвеждат себум – мастен секрет, овлажняващ скалпа и поддържащ косъма здрав. Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото – факт, свързан с качеството на косата. Купичка спанак на ден доставя 54% от препоръчителното количество витамин А, 4% от желязото за жени и 10% от това за мъже.

4. Тлъста риба

Сьомгата, херингата, скумрията и други мазни риби стимулират растежа на косата заради високата концентрация на мастни киселини омега-3. Изследване на 120 жени с рядка коса и косопад, приемащи рибено масло и антиоксиданти, показа, че косата им се е сгъстила и окапването е намаляло.
Ако не сте любители на рибата, рибеното масло е отлична алтернатива. Рибните продукти съдържат и други полезни за косъма съставки като протеин, селен, витамини D3 и B.

5. Сладки картофи

Те са в класацията заради бета-каротина, който тялото превръща във витамин А, подпомагащ производството на секрета себум. Той пък е решаващ за здравето на скалпа, тъй като го овлажнява. Витамин А стимулира и растежа на косата и я сгъстява, предпазва фоликулите от разпад. Един среден сладък картоф на ден доставя 43,8% от препоръчителния прием на витамин А.

6. Авокадо

Освен че е вкусно, то съдържа “добри” мазнини и здравословни количества витамин Е. А той, както и витамин С, е антиоксидант, който неутрализира вредните свободни радикали и стимулира растежа на косата. Изследване на хора с косопад показа, че растежът на косъма е нараснал с 34% след 8-месечен прием на витамин Е. Той играе важна роля и в опазване на скалпа от оксидативен стрес, водещ до натрупване на свободни радикали. А сухият и увреден скалп има по-малко активни фоликули на косата. Основните мастни киселини в авокадото са критични за градежа на клетките и дефицитът им води до косопад.

7. Стриди

Те са с особен вкус и ако не ви понасят, решение има. Съдържанието на цинк в тези мекотели подпомага силно растежа на косата и я възстановява, но можете да си го доставите и чрез червено месо, бобова храна, млечни продукти, яйца, пълнозърнени, ядки и семена.
Недостигът на цинк е свързан с форма на косопад, известна като телогенен ефлувиум. Той е обратим чрез увеличаване на приема на елемента. Но имайте предвид, че твърде много цинк може да засили косопада. Препоръчително е да си го набавяте в малки здравословни дози с храна, иначе може да предозирате.

8. Скариди

Протеин, витамини B и D, цинк, желязо, които скаридите съдържат, са предпоставка за здрави кичури. В тях има и скромно количество омега-3, въпреки че като цяло съдържат много малко мазнини. Основните мастни киселини поддържат косата, а недостигът на витамин D3 води до косопад. Обсъдете с лекаря си допълнителен прием на витамин D. Той е субстанция, синтезирана с помощта на слънчевата светлина, а все повече хора прекарват времето си в затворени помещения.

9. Бобови храни

Ако искате да откажете месото, но държите на протеина, бобовите са отлично решение. Освен протеини те съдържат и желязо, биотин, цинк, фолиева киселина, които са решаващи за здрава коса. При това тези продукти са достъпни и евтини, така че можете да ги ядете в изобилие. Ако се борите с косопад, който не е генетичен или хормонален, като следродилен период или мъжка плешивост, търсете причината в храната. На това може да се дължи и фактът, че косата ви расте много по-бавно от средните 13-ина милиметра на месец, или 15-ина сантиметра годишно.

Фокусирайте се върху продукти, богати на протеини, витамини А, C, D и E, основни мастни киселини, желязо. Цинкът, фолиевата киселина, биотинът също са фактори за здрава коса.
Добре подбраната и балансирана диета цери много болести, а гъстата и лъскава коса е един от белезите, че сте здрави отвътре и отвън.

Следвайте ни в социалните медии