Иракската столица, в която не е валяло сняг от 2008г., се събуди под снежно покривало!

Иракската столица се събуди под снежно покривало – изключително рядко явление в тази близкоизточна държава, където за повече от век сняг е валял само през 2008 г. и е свикнала да страда от силна горещина, предаде Франс прес.

Сегашният сняг в Багдад натрупа няколко сантиметра и покри автомобили, тротоари и финикови палми.

Освен Багдад, тази сутрин покрит от няколко сантиметра сняг се оказа и свещеният за шиитите град Кербала в Южен Ирак. И на двете места децата се забавляваха със снежни топки по улиците.

Снегът ще се задържи до утре, каза за АФП Амер ал Джабери, директор на метеорологичния център в Багдад, като уточни, че тази студена вълна идва откъм Европа.

В планинския Северен Ирак сняг пада ежегодно, а в Кюрдистан има и скикурорти. Но на юг, където през лятото температурата надхвърля 50 градуса, снегът е изключителна рядкост.

В големия северен град Мосул джамията “Ал Нури” днес е покрита със сняг, както и развалините на Стария град, опустошен от войната срещу джихадистите.

На други места в Северен Ирак снегът покри палатките в лагерите за стотици хиляди разселени хора – прогонени от домовете си по време на възхода на “Ислямска държава” през 2014 г., и бежанци от съседна Сирия.

Ирак, където една трета от 40-милионното население се занимава със селско стопанство, страда от хронична суша, а властите се надяват на по-добра реколта през тази година благодарение на дъждовете. Те повишиха нивото на реките, частично пресъхнали заради язовири, построени в Турция и Иран.

Следвайте ни в социалните медии