Инфекциите с устойчиви на лекарства “супербактерии” зачестяват

Устойчивите на лекарства инфекции със супербактерии, наричани “кошмар в развитие”, могат да върнат медицината с един век назад и да направят отново нелечими вече победени микроби, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, позовавайки се на нов федерален доклад.

Авторите му от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията отчитат, че макар инфекциите със супербактерии да се увеличават, смъртните случаи намаляват.

Около 36 000 американци са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2017 г. – с 18 процента по-малко, отколкото през 2013 г., когато е публикуван първият подобен доклад. Спадът се приписва основно на усилията, полагани от болниците за контрол на разпространението на особено опасни инфекции.

И докато смъртността намалява, като цяло в САЩ инфекциите са се увеличили от 2,6 милиона през 2013 г. до 2,8 милиона през 2017 г. Авторите на доклада отчитат също, че ако досега са считани основно за болничен проблем, супербактериите вече се появяват и извън болниците. Специалистите отбелязват и появата на будещи тревога нови микроби.

Антибиотиците навлизат в масова употреба през 40-те години на миналия век. Считани са за един от най-големите напредъци в медицината и са допринесли за спасяването на безчет животи. С течение на времето обаче някои антибиотици спират да действат.

Проблемът произтича основно от прекомерната им и неправилна употреба, напомнят експертите.

“Постантибиотичната ера вече настъпи. Някои чудодейни лекарства вече не вършат чудеса”, пишат авторите на доклада.

Следвайте ни в социалните медии