Институциите обявиха готовност за безаварийно посрещане на празниците

В сградата на Главна дирекция ”Национална полиция” различните институции изразиха готовност за осигуряването на безопасното и безаварийно протичане на трафика по време на коледните празници.

,,Предпразнично очакваме засилен трафик по всички граници, най-вече по българо-гръцката граница, където се очакват предимно леки автомобили и автобуси. От наша страна са предприети всички необходими мерки за осигуряването на техника и персонал”, заяви пред журналистите Румяна Борисова от Гранична полиция.

Тя призова хората да проверят валидността на документите си за пътуване, паспорт и лична карта, и напомни, че удостоверението за раждане не е документ за пътуване.

,,Очакваме натоварен трафик по зимните ни курорти, така че ще има осигурени полицейски наряди, които, ако се налага, ще регулират движението. Ще се следи за спазването на скоростните режими, като за целта ще бъдат използвани 205 технически средства. Нека водачите да управляват с необходимото внимание и лична отговорност и да бъдат толерантни на пътя”, заяви гл. инсп. Дамян Владинов от ”Пътна полиция” и апелира при попадане на опасна ситуация да се сигнализира на телефон 112.

,,Тази година ще имаме доста засилено присъствие на полицейски екипи, които ще отговарят за сигурността на движението в столицата. Ще се следи за спазване на законите и за целта ще разполагаме и с цивилни автомобили, които също ще следят за трафика”, обяви ком. Любомир Костадинов от ”Пътна полиция” към СДВР.

,,По отношение на пресичането мога да кажа, че малките са доста по-добре ориентирани от по-големите, които се интересуват къде ще дрифтят, къде ще бъдем, къде няма да бъдем”, допълни той и съобщи, че пътно-транспортните произшествия дотук са със 120 по-малко в сравнение с миналата година и обеща, че ще се взимат доста по-сериозни мерки спрямо агресивното шофиране.

От ДАИ също увериха, че са осигурени достатъчен брой служители с цел осигуряването на безпрепятствено пътуване, като от Агенцията уточниха, че ще бъде обръщано по-специално внимание на нерегламентираните превози.

,,Нека хората знаят, че превозите трябва да се извършват съгласно правилата. Има си лицензирани превозвачи и нека хората използват техните услуги”, заявиха от ДАИ.

От Националния координацинен център за безопасно движение по пътищата разкриха, че ще бъде въвеждата временна организация на движението в случай на влошаване на времето.

,,С цел да не се получават задръствания и да няма закъсали автомобили, ще затваряме участъци за обработка, за да бъде гарантирана безопасността на движението и осигуряване на комфорт. Също така ще важат и забрани за тежък трафик за времето от 14 до 20 ч в петък, в събота от 8 до 23 ч. и след това – на 23-ти от 14 до 20 ч., на 26-и от 14 до 20, като всичко ще бъде съгласувано с колегите от ”Пътна полиция”, заяви инж. Иван Досев от АПИ.

,,Спазвайте правилата и тръгвайте добре отпочинали. Нека водачите да не правят резки маневри при обилен снеговалеж”, посъветва още Досев.

Следвайте ни в социалните медии