Изтриха над 100 страници, групи и профили във Фейсбук

Над 100 страници, групи и профили във Фейсбук от Русия са били изтрити заради “неавтентично поведение” на създателите им, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е най-новият пример за прочистването на социалната мрежа, което засегна няколко страни, предаде БТА.

Фейсбук заяви, че е провел две несвързани помежду си операции в Русия с цел разкриване на истинските цели на потребители.

В рамките на едната операция са били изтрити 97 профили, страници и групи, свързани със ситуацията в Украйна. Техните създатели са използвали фалшиви профили, за да администрират страниците, а също така и за да насърчават последователите им да посещават външен уебсайт.

Изтритите профили са съдържали публикации във връзка с военния конфликт в Украйна, войната в Сирия и руската политика, казаха от Фейсбук, без да предоставят детайли за самоличността на създателите на профилите.

Фейсбук е идентифицирал част от профилите и страниците благодарение на задълбочени разследвания във връзка с други профили, изтрити по-рано тази година преди президентските избори в Украйна.

Изтрити са и други 21 създадени в Русия профили и страници във Фейсбук и Инстаграм. Те са съдържали публикации, свързани с Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави.

Фейсбук съобщи, че е споделил откритията си със съдебните власти.

През последните седмици зачестиха съобщенията на Фейсбук за изтрито от социалната мрежа съдържание, отбелязва Франс прес.

Фейсбук обяви в края на март, че е закрил хиляди фалшиви страници, създадени в Русия и Иран, а през април бе направено съобщение за изтриването на публикации, свързани с пакистанската армия и с индийска политическа партия.

Следвайте ни в социалните медии