Изпращат в психиатрия мъжа, опитал се да убие 7-годишния си син

42-годишният Борислав И. от Варна, който намушка с нож 7-годишния си син, е настанен принудително в психиатрия в Ловеч за изследвания за срок от 30 дни. Това реши варненския окръжен съд.

Преди две седмици мъжът наръга 7-годишния си син с нож, след като посегна и на собствения си живот. Той е обвинен в това, че на 23.10.2019 г. е направил опит умишлено да умъртви сина си.

От дълги години Борислав е наркозависим, като в момента на метадон. След задържането му, той бе настанен в Психиатрична клиника на УМБАЛ „Света Марина” Варна за лечение. Междувременно, поради самонараняване с нож в областта на корема, извършено на 23.10.2019 г., на следващия ден му е била направена коремна операция в университетската болница. След стабилизирането на състоянието му, той беше настанен за продължаване на лечението в същото лечебно заведение.

На 23-и с Борислав е говорил психиатър, който е дал заключение, че към момента на извършване на деянието, той е бил в състояние на „продължително разстройство на съзнанието”, и не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. При освидетелстването на Борислав в психиатрична клиника в продължение на няколко дни, това заключение на съдебнопсихиатричната експертиза не се потвърждава.

Според държавното обвинение, той е престоял под надзора на психиатри в Психиатричната клиника по-дълго време, отколкото психиатърът го е освидетелствал за нуждите на психиатричната експертиза. В съдебното заседание беше изслушано вещо лице – психиатър, който посочи че предвид опасността, която представлява Борислав за себе си и за околните, за да бъде преценено дали е вменяем и може ли да носи отговорност за постъпките си, е необходимо да бъде настанен в психиатрично заведение с охрана, каквато клиниката при УМБАЛ „Света Марина” Варна не може да осигури.

Тричленният състав на Варненския окръжен съд, като взе предвид всички материали събрани в досъдебното производство определи, че е необходимо Борислав да бъде настанен под охрана за изследване в Специализираната психиатрична болница в Ловеч за срок от 30, през което време да бъде установено неговото психическо състояние и може ли да носи наказателна отговорност.

Следвайте ни в социалните медии