Изплува нова версия за камиона-ковчег с 39 трупа

Почти невъзможно е 39-те жертви, открити в хладилен контейнер в Грейс, графство Есекс, да са влезли в него на белгийското пристанище Зеебрюге, откъдето той е поел към Пърфлийт в Англия. Това заяви пред белгийските медии изпълнителният директор на порта в Зеебрюге Йоахим Коенс, цитиран от “Гардиън”.

По думите му хората в него вероятно са били залостени вътре поне 10 часа преди пристигането му на пристанището, където има хиляди други контейнери.

“Хладилен контейнер в зоната на пристанището е напълно пломбиран, по време на проверката се инспектират пломбата, също и регистрационния номер. Шофьорът се заснема от камери“, обясни процедурата Йоахим Коенс пред белгийските медии.

Според шефа на порта Дир де Фаув при проверка на хладилно ремарке със скенер е невъзможно той да отчете топлинно излъчване отвътре.

26-годишният румънски шофьор на ТИР Даниел Йонуц, който превозва стоки от Зеебрюге към Испания, заяви: “Според мен те са се качили в контейнера някъде по пътя (към пристанището), тук това е невъзможно – имат камери и проверки“.

Белгийската прокуратура, която започна разследване на смъртта 39-те китайци в контейнера до Есекс, обяви, че все още въпросите са повече от отговорите.

“Ние дори не знаем какъв е бил маршрута на камиона с фризера в Белгия“, заяви говорител на прокуратурата Ван Дайзе.

“Ние не знаем също колко време контейнерът е бил на белгийска територия, дали е спирал в Белгия или не. Ние не знаем дали хората са влезли в контейнера в Белгия или не“.

Следвайте ни в социалните медии