Изкупуват черешите по 60 стотинки, а на сергиите стигат до 7 лева килото

В Кюстендилско събират реколтата, но интересът бил слаб.

60 стотинки е изкупната цена за килограм череши от ранните сортове в Кюстендилско, съобщиха производители, които започнаха да прибират реколтата.

В София цената на черешите е от 2 лева на Женския пазар, до 7 лева на пазара в Ситняково. Средната им цена в големите вериги магазини е средно 6 лева за килограм.

Обикновено към ранните череши няма голямо търсене и затова цената им е ниска, обясняват производителите от Кюстедилско.

Първите череши берат производители в района на селата Коняво, Горна и Долна Гращица, каза кметът на Горна Гращица Румен Чучков, който е и председател на Сдружението на селските кметове в Община Кюстендил.

“Изкупуването е на 60 стотинки, но не знам утре дали ще купуваме, или няма да купуваме. Фабриката е в Копиловци. Вчера купуваха. Днес малко беше под въпрос. Утре не се знае дали ще се купува, или няма да се купува. Не е заради дъжда, а понеже ранната череша е дребничка и не може да се обработи”, обясниха производители пред БНР.

В района ще бъдат открити над 100 пункта за изкупуване на череши, като тяхното разположение, режим на работа, адрес, са регламентирани с наредба и заповед от общините.

Следвайте ни в социалните медии