Изгубени сме тотално, щом и за децата не ни пука!

Публикуваме коментар на Тодор Стефанов, споделен в Топ преса, относно издевателствата с болни деца у нас:

“Един-единствен път ще цитирам Бойко Борисов с положителен знак: „Най-големия проблем на България е лошият човешки материал“.

Скандална история с насилвано 13-годишно момиче с аутизъм в София. Истерията на родители, които, както изисква законът и правилата в държавата ни са се обърнали, към всички компетентни по случая институции на 29 септември. До 7 октомври никоя от тях обаче не благоволи да ги уведоми дори, че е започнала някаква работа по случая.

Медиите разпространиха писмото на стресираните родители и искат, не искат, ведомствата се разтичаха да свикват извънредни пресконференции, да изпращат прессъобщения и да се обясняват какво са разпоредили. Разбира се, никакви резултати не бяха посочени. Истината все още е някъде там – между разказа на потресената майка и несвързаните обяснения на образователното министерство и ръководството но 4-то помощно училище Проф.“Димитър Кацаров“.

В проверката си за цяла седмица Софийската районна прокуратура не е стигнала до нищо конкретно – заради обществения интерес обаче е започнато досъдебно производство…

И това стана ясно чак в сряда следобед!

BBC ни разказа за Могилино. Ние знаехме, но стояхме със затворени очи. Какво ли се случва сега там?

Смъртта на 15-годишната Анета от дома в Стража се превърна в студено досие.

Два пъти Окръжната прокуратура в Търговище прекратява разследването с мнение, че няма открит виновен/или виновни за ужасния край на умственоизостаналото дете, което почина през 2006 г.

Това съобщи за вестник „Топ Преса“ говорителят на ОП-Търговище Атанас Моллов.

Според него заключението на колегите му е потвърдено на всички нива – апелативно и ВКП.

Случаят гръмна след сигнал на Българският хелзинкски комитет, който обяви през май 2012 г., че завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от дом за малчугани и младежи с увреждания, съобщиха от организацията.

Причината е в безхаберието и липсата на грижа, поради което очевидно се е стигнало до намирането в корема на 15-годишно момиче на 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 гъби от дунапрен и още – чорапи, хартия, дори камъни.

Лекарите ги отстранили при операция, но пациентката умряла.

Седмица по-късно от ВКП признаха, че са допуснали грешка в разследването на смъртта на 15-годишната Анета от дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Това зави зам. главният прокурор Галина Тонева.

С разпореждане на тогавашния обвинител №1 Борис Велчев бе разрешен пълен достъп до документите по делото на Българския хелзински комитет.

Няма виновни и по случая с децата в столичния дом „Асен Златаров’.

Софийска районна прокуратура отказа да разследва историите и мистериите в адския дом.

Това е заключението на прокурор Мария Костова от Софийска районна прокуратура, която върши проверка повече от шест месеца, научи ексклузивно „Топ Преса“.

Държавното обвинение започна да рови в мръсните тайни на дома след сигнали на на деца в институцията до медиите.

Както „Топ Преса“ и тогава „Дейли Прес“ многократно писаха, те са разказали за упражнявано физическо насилие спрямо деца от персонала на институцията, секс между възпитаници, нарушени трудови права, употреба на дрога и разбира се най-страшната случка – болни деца от СПИН.

Прокуратурата разпитала всички, посочени в сигналите – бивши и настоящи директори, бивши и настоящи служители, деца, прегледани са трансферната книга, в която се вписва всички обстоятелства от ежедневието на дома.

В крайна сметка се оказало, че всички ужасни неща, за които децата разказаха пред медиите ни, били изрядни, документите перфектни, а спинозните деца

– по правило отделяни от другите и върнати на родителите им и настанени в специално предоставени жилища.

Най-лесно се издевателства с деца, а още по-лесно – с болни деца.

Щом сме се докарали дотам, че да не ни пука какво се случва с тях….Жална ни майка! А онези – кабинет ще редят. Държава, закрепена на нишки от паяжина”

Следвайте ни в социалните медии