Извънредно! Румен Радев подписа указа на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това стана ясно преди минути след като държавният глава проведе среща в президентската институция с Иван Гешев.

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване.

В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета. Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев.

Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му.

След решението на съда президентът Румен Радев върна за преразглеждане във ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор и той бе прегласуван и избран отново.

Очаквайте подробности!

Следвайте ни в социалните медии