Извънредно! Два нови случая на коронавирус в България

Открити са още два нови случая на заразени с коронавирус. Болните са мъж и жена на 77 и 66 години. Настанени са в “Пирогов”. Това стана стана ясно на извънредната пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов и шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Става въпрос за жена на 66 г. и мъж на 70 г. Заразените са семейство. Жената е работила на борсата “Илиянци”. Според друга информация – синът на двойката е работил там. Мъжът е постъпил още вчера, а съпругата му – днес. Жената е интубирана веднага и е в тежко състояние.

Бойко Борисов подчерта още, че и двамата нови заразени с COVID-19 не са пътували в чужбина.

“Истинската опасност не е за децата. Правим огромни усилия да ги запазим, а всъщност опасността е за бабите и дядовците”, обяви лидерът на ГЕРБ.

Той сподели, че в Германия казват “Това е болест, при която внуците могат неволно да убият бабите и дядовците си…” и призова към стриктно спазване на лична хигиена и карантина.

“Искам да благодаря на индустрията. В момента се тестват от няколко фирми. Надявам се Томислав Дончев да ги проследи и да отиде в лабораторията на военните и да бъде сигурен, че са раздадени на всички, които са в процеса”, посочи Борисов.

“Имаме надежда, че това е, което ни трябва. Маските са платени и трябва утре да се разпределят. Мерките са закъснели, той лети във въздуха и маските не го хващат. Можем само да го ограничим с тези мерки – да се избягват контакти и движение”, продължи премиерът.

“Имаме българска компания, която е много напред в намирането на ваксина и им желаем успех. Дай Боже в следващите месеци да се намери лекарство. Каквито и мерки да прилагаме, не можем да затворим градския транспорт, румънските колеги и гърците затварят училищата”, обясни министър-председателят.

“Поискали сме 130 милиона евро, за да преоборудваме всички и да имаме готовност за по-сериозна криза. Опитваме се да помогнем на съседите”, изтъкна Борисов.

Следвайте ни в социалните медии