Извадиха 12-килограмов тумор от корема на 41-годишна жена

Лекарите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор с диаметър 40 см от корема на 41-годишна жена, като запазиха репродуктивните ѝ органи, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентката е 41-годишна и не е раждала. Хирургическата интервенция е продължила близо 2 часа, като жената е настанена в добро състояние в реанимация, след което е раздвижена и преместена в отделение.

Жената потърсила медицинска помощ, след като забелязала, че коремът ѝ се подува и трудно диша, особено в легнало положение. Започнала да чувства и тежест.

„От направените предоперативни изследвания установихме, че се касае за огромен, най-вероятно доброкачествен, яйчников тумор. По време на операцията се потвърдиха нашите предположения. Това ни позволи да отстраним само тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата доброкачествен яйчников тумор“, коментира д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог и ръководител на екипа, извършил операцията, в която участие взимат още акушер-гинекологът д-р Едвард Михайлович и младши лекар д-р Мария Аноар.

Д-р Димитров допълни, че при толкова голям тумор, има затруднения при предоперативната диагностика, защото не винаги може да се определи произходът на образуванието и връзката му с останалите коремни органи. Това налага интервенцията да се извърши от мултидисциплинарен екип.

Яйчниковите тумори са най-разнообразни като хистология и размери. Коремната кухина позволява нарастването им, без това да води до оплаквания.

„При липса на профилактика, моментът, в който пациентката ще потърси помощ и консултация, е и когато туморът е вече с по-голям размер“, обясни д-р Димитров.

Профилактичният преглед един път в годината позволява подобно заболяване да се установи на много по-ранен етап, а в много случаи това спасява живот, коментират лекарите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Следвайте ни в социалните медии