Извадиха топка косми от корема на 12-годишно момиче

Лекари от Плевен извадиха топка косми от корема на 12-годишно момиче. До там се стигнало заради навика на ученичката да дъвче дългата си коса.

Интервенцията е извършена в Клиника по детска хирургия на Университетската болница “Д-р Г. Странски” в Плевен, съобщиха от лечебното заведение.

С течение на времето в коремната кухина на детето се натрупала топка косми, които са напълнили стомаха и са тръгнали към дванадесетопръстника и червата.

В резултат на това момичето не е можело да се храни, повръщало, получило анемия, загубило килограми. Оказало се, че няма как ендоскопски да се премахне топката косми и затова се наложила оперативна намеса, обясни доц. д-р Борислав Нинов, началник на клиниката.

Той пояснява, че в 42-годишния си опит като хирург за втори път попада на такъв случай. От стомаха на детето е извадена маса от косми с размер около 30 на 10 см.

Операцията е преминала успешно и детето се възстановява. Хирурзите от Плевен обясняват, че един такъв навик като дъвчене на коса може да бъде много опасен и да доведе до вредни за здравето последици, какъвто е конкретния случай.

Следвайте ни в социалните медии