Идентифицираха жертвите при пожара в жилищен блок във Варна

Самоличността на жертвите при пожара в жилищен блок във Варна е идентифицирана. Това каза окръжният прокурор на града Красимир Конов пред бТВ.

Доказателствата се считат за косвени и се изчаква заключението на ДНК експертизата.

Жертвите са открити в два съседни апартамента, във всеки по едно тяло. Двата апартамента са напълно унищожени – срутени са преградните стени.

Припомняме, преди дни двама души загинаха при експлозия и пожар в жилищен блок във Варна. 14 души са в болница, няколко семейства са настанени в общински жилища. Още се изясняват причините за взрива.

Експерти по взривно дело участват в огледите, не се знае още кой е извършителят, работи се по няколко версии.

“Постепенно се завръща спокойствието. Няма да е много кратък този период, но се надявам да се възстановим в най-скоро време. Най-важното е да ни пуснат да обитаваме жилищата си, за да започнем да работим по отстраняване на всички повреди”, коментира пред БНТ Стоянка Русева, настанена в общинско жилище.

По думите й общинското жилище е “чудесен апартамент със собствен санитарен възел, топла вода и всички удобства”.

“Препарати има доставени. Гардероб има в антрето. Хубава голяма стая с легло, има хладилник, телевизор. Какво да искаме повече в тези условия”.

Единственото нещо, от което имат нужда, е да се започне работа по блока, добави жената.

Нашият апартамент няма поражения по конструкцията, единствено и само опушване по всички стаи, посочва Стоянка Русева.

Жителите на варненския квартал “Владислав Варненчик” създадоха група в подкрепа на пострадалите хора от взрива. Вече са събрани дрехи, обувки и неща от първа необходимост за едно от децата, което беше в болницата.

Повечето от хората имат възможност да помогнат с труд – за почистването, за извозването.

“Доста фирми се свързаха с нас за извозването, ел. техници, хора, които искат да дарят прекрасно обзавеждане, българи от чужбина, които финансово искат да подкрепят своите съкварталци”, коментира Ваня Николова, инициатор на групата.

Най-вече за момента в групата се нуждаят от стъклар, който да оправи входната врата.

Създава се и дарителска сметка, като кутии ще бъдат поставени в различни обекти.

Следвайте ни в социалните медии