Зрелостниците ще пишат по тема 13 на матурата по БЕЛ

Зрелостниците, които се явяват днес на матурата по български език и литература, ще пишат есе или интерпретативно съчинение по тема с фаталния номер 13. Изпитният вариант бе генериран от репортерът на БНТ Елиана Димитрова.

Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Първият е тест, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тема, за който имат 2 часа.

Зрелостниците ще могат да напускат залата след 60-та минута на изпита. Те имат право само на две излизания, които ще бъдат отбелязани.

52 650 са заявилите желание да се явят, но бройката ще намалее, тъй като част от тях не са допуснати, а други може не отидат на матурата.

Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът, а темата – след приключването и на изпита за децата със специални образователни потребности.

След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат готови до 13-и юни.

Тази година матурите в 12-и клас са разделени от националното външно оценяване на седмокласниците.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се провежда в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За сигурността на изпита отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.

Следвайте ни в социалните медии