Знаете ли как трябва да се приема червеното вино, за да има благоприятен ефект върху организма?

Проучванията показват, че червеното вино е може би най-полезната напитка – тя помага за борбата с холестерола, има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Но знаете ли как трябва да се приема виното, за да има такъв ефект върху организма?

Много се знае за ползите и вредите от червеното вино. Дискусиите по тази тема не отшумяват и до днес. Въпреки това, мнозина все още забравят за главната тайна – „лекарството от отровата се различава само в дозата“.

Например, много изследвания показват, че червеното вино укрепва сърдечно-съдовата система. Но такъв ефект се среща само при умерена употреба – не повече от две чаши на ден и не повече от 3 пъти седмично. При такава консумация продължителността на живота всъщност се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява. Ако пиете бутилка всеки ден или повече, или пиете веднъж седмично, но в литри, ефектът ще бъде точно обратният.

Има изследвания, които са доказали, че червеното вино помага да се намали нивото на лошия холестерол. За тази цел се препоръчва да се пие 100-150 милилитра от тази напитка на ден, ако няма противопоказания.

Много хора смятат виното за “хапче за сън”. И наистина, някои изследвания доказват, че виното може да намали телесната температура и да предизвика определени метаболитни промени, които ще ви позволят да заспите по-бързо. Има обаче и друг важен момент – ефектът не трае дълго и няколко часа след заспиването сънят става тревожен. Ето защо, експертите съветват да се използва вино няколко часа преди лягане. И, разбира се, в малки количества.

Следвайте ни в социалните медии