Златно съкровище открито край Девня!

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“.

Засега от земните пластове са извадени общо 16 златни монети – повечето с лика на император Теодосий II (408-450 г.), една на съпругата му Елия Евдокия и една на братовчеда на императора – Валентиниан III, съобщиха от пресцентъра на Община Девня.

Откритите монети са в изключително добро състояние, което предполага по-лесната им датировка, отбелязват археолозите.

Монетите са били укрити по време на набезите и унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Стойността на монетите е голяма. Учените споделят, че една такава златна монета би могла да стигне за тримесечната издържа на един редови пехотинец от времето на император Теодосий II.

Наричан още Теодосий Млади, той наследява трона в Константинопол преди да навърши пълнолетие и освен това е един от най-дълго управлявалите императори.

Макар и във външната политика да не му върви, Теодосий II се справя добре със стабилизирането на ситуацията вътре в Източната Римска империя.

Теодосий II е набожен и образован владетел, известен с уменията си в калиграфията. Основава университета в Константинопол, познат като Магнаурска школа, през 425г.

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват “Марцианополис“, като досега се проучваше карето западно от Музея на мозайките.

Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата.

Община Девня в момента ръководи организацията по поставянето на камери за видео наблюдение и прожектори в района с цел осигуряване безопасността на съкровището, голяма част от което засега е под земята.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на квартал „Река Девня“.

През 1929г. там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (с общо тегло от 350 кг), от времето на римския пълководец Марк Антоний.

Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

Следвайте ни в социалните медии