За първи път! Астронавти си принтираха култивирано месо

Астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС) за пръв път си принтираха култивирано месо. Това е станало възможно благодарение на експеримент на няколко компании от Русия, Израел и САЩ. Сред тях е и компанията Aleph Farms, която съобщава за успешния експеримент.

В проекта са участвали още руската 3D Bioprinting Solutions, както и американските Meal Source Technologies и Finless Foods. Използван е методът на Aleph Farms, както и 3D биопринтер на руската компнания. На 26-ти септември т.г. астронавтите в руската секция на МКС са извършили самия експеримент с принтирането, за да се провери дали то е възможно в условията на микрогравитация.

3D принтирането и отглеждането на култивирано месо е много важно не само за израхнването на земното население. Методът може да се окаже безценен и за астронавтите, които не разполагат с толкова много ресурси.

За “естественото” производство на един килограм говеждо место са нужни 15 000 литра вода, което е невъзможно в орбита, казва съоснователят на Aleph Farms Дидиер Тоубия. Отглеждането на култивирано месо като своеобразни растения или дори принтирането му чрез 3D принтери ще намали значително нужните ресури, както и ще прекрати отглеждането на животни с цел да бъдат убити за храна.

Компанията смята да използва наученото от експеримента и за мащабиране на плановете си за създаване на отглеждане на пържоли на Земята в големи “биоферми”. Това ще помогне много на климата, тъй като животновъдството е един от основните консуматори на питейна вода и източници на въглероден диоксид. Отглежданото в биоферми месо се нуждае от много по-малко ресурси и ще намали вредните емисии, като може да осигури повече и по-евтина храна с всички важни вещества и вкусови качества. Разбира се, това ще е възможно в дългосрочен план с усъвършенстването на технологията.

Следвайте ни в социалните медии