Защо пенсиите у нас не скачат с 40% както в Румъния?

Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото тя вече ще бъде 250 лева. Иначе когато говорим за пенсии, говорим за личен принос и система за солидарност, тъй като пенсията е заместващ доход. Това сподели в сутрешния блок на Нова тв министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

“Да не забравяме, че освен основната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други допълнителни доходи от държавата, така че нека да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и праг на бедност. Освен това непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо.

Нашето решение е максимално балансирано, защото с държавния бюджет трябва да защитим интересите, освен на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките… такива са възможностите на държавата, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност”, коментира Сачева.

На питане защо в съседна Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента Деница Сачева отново подчерта, че България държи на финансовата си стабилност и добави, че социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае.

На въпрос, касаещ промените в Кодекса на труда и минималното почасово заплащане, социалният министър отговори, че министерството разговаря по тази тема със синдикати и работодатели и за целта е създадена и работна група. По думите на Сачева ще се търсят варианти за по-гъвкави форми на заетост.

“Определено контролът върху болничните трябва да бъде затегнат. Основния контрол по отношение на тях би могъл да бъде извършван от лица с необходимата компетенстност. Трябва да видим какви са реалните причини и защо се случва това. Там, където има измами, трябва да бъдат точно установени, за да има точно решение”, посочи още министър Сачева.

По отношение на условията в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово социалният министър сподели, че статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, тъй като това са центрове, в които живеят доста възрастни хора.

“Проверката в Дома в момента тече. Имало е проверка и през 2018 г., като тогава са направени предписания, от които две-трети са изпълнени. Смятам, че персоналът има нужда от допълнителна квалификация”, каза Сачева и допълни, че на този етап ще бъде преустановено настаняването на нови хора в Дома.

Следвайте ни в социалните медии