Защо българите предпочитат родните плажове?

По Черноморието няма безплатни чадъри, както в Гърция, но спокойствието е незаменимо. Това сподели пред камерата на Нова телевизия Елица. Тя, съпругът ѝ Пейчо и децата им са предпочели плажовете на Балчик пред прехвалените гръцки курорти.

Чадър и два шезлонга им струват 27 лева.

„Има много свободни места. Плажовете са големи“, добавя Пейчо.

Според туристическото министерство спадът на почиващите по родните плажове т.г. е между 5 и 8 %, а България все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите.

Цената на плажните услуги на плажа в “Аспровалта” е равна на дневната консумация на плажа – т.е. на цената на едно кафе или фрапе. За сравнение два чадъра и шезлонг в меката на нощния живот по Черноморието – “Слънчев бряг” ни струват 30 лева, каза водещият на „На твоя страна“ Георги Георгиев.

След като Турция, Египет и Тунис се върнаха мощно на пазара, отлив на почиващите усетиха първо хотелиерите у нас. Битката между курортите по Черноморието и тези край гръцките плажове това лято е за всеки един турист.

„Ние не гоним бройка. За нас туристът е първо приятел, а след това клиент“, каза пред камерата на Нова телевизия Христос. Той е собственик на хотел в Неа Врасна.

„Този сезон е труден. Проблемите са доста сериозни“, споделя пък хотелиерът от Балчик Симеон Господинов.

До края на юни заетостта на хотелите у нас е едва 30 %. Въпреки опитите на хотелиерите да спасят сезона с отстъпки до 30 % – голяма част от базата остава незапълнена.

На някои гръцки плажове сянката за туристите е безплатна срещу консумация на бара.

„Ако съм в България ще си платя и за чадър, и за шезлонг, а столчето, на което седя, няма и да ми го предложат даже. Тук си плащам само напитките“, разказва Никола.

20 евро ми излиза сметката за деня, добавя той.

Навсякъде има чадъри и шезлонги като не се блъскат хората един до друг, каза пък Катрин.

В нашия хотел българите са около 40%, заяви хотелиерът Христос.

Имаме около 50-60 чадъра и плащаме около 4 000 евро такса на държавата за цялото лято, добавя той.

Концесионерът на централния плаж в Слънчев бряг плаща по 1,39 млн. лева без ДДС, а н на Созопол – 136 000 лева без ДДС.

„Между 6 и 10 евро е сметката за чадър като се смята консумацията. Хората вземат бира, сандвичи и общо плащат до 20 евро“, каза сервитьорът в Аспровалта Зафирис.

„Миналата година пак бяхме в Гърция. Похарчихме два пъти по-малко пари, отколкото в България“, разказва Катрин.

„55 евро ми е цената на двойната стая, а е до плажа на първа линия. В Слънчев бряг преди три години на околовръстното платихме 90 лева“, добавя Никола.

Според сервитьорът Панко Панайотов, който работи в Гърция, най-добрият турист в страната е българинът.

„Храната ни по нищо не отстъпва. Българската риба и доматите ни са вкусни“, каза пък Невяна, която е собственик на заведение край Варна.

Според нея са единични случаите като този с минералната вода за 11 лева.

На някои от гръцките плажове, особено по островите, сянката се плаща – но между 5 и 7 евро. По-скъпо е единствено на парти-дестинацията “Парадайс бийч” на остров Миконос – близо 40 лв. за два шезлонга и чадър. У нас – сред най-скъпите плажни услуги по Черноморието, за която ни сигнализирахте, бяха на първа линия на Каваци-юг – 70 лв. – за чадър, 4 шезлонга и 4 шалтета.

От началото на сезона в помощ на хотелиерите и ресторантьорите в Гърция дойде и двойното намаление на ДДС. За храните, туристическите услуги и ресторантите той вече е 13, вместо досегашните 24%. У нас единствено настаняването в хотелите се облага с по-нисък данък – от 9 на сто, а за всичко останало е 20%.

Следвайте ни в социалните медии