Засякоха огнище на африканска чума и във Враца

Засякоха огнище на африканска чума и във Враца, пише информационна агенция BulNews. Заразата е установена в ловното стопанство „Дъбника“, което е стопанисвано от фирма „Жокер“. Там се отглеждат около 100 диви свине.

В събота били убити две прасета. Едното от тях е застреляно извън оградата на стопанството, а другото – вътре. Собственикът занесъл проби от тях в Агенцията по безопасност на храните и днес те се върнали от София с положителен резултат за африканска чума.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заразата. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Африканската чума по свинете е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Следвайте ни в социалните медии