Започват да се записват желаещите да скочат за кръста в Дунав

На 6 януари – Йордановден, ще се проведе традиционният обичай за улавяне на Богоявленския кръст, който ще бъде хвърлен във водите на река Дунав. Желаещите да участват в него ще бъдат записвани на място. На победителя и на първите записали се десет души община Видин ще връчи парични награди.

Мястото на церемонията е Градския плаж при крепостта „Баба Вида“.

В община Козлодуй празникът Богоявление ще започне в храм-паметник „Света Троица” с църковна служба и водосвет, ще продължи с литийно шествие и ще завърши с ритуално хвърляне на кръста от брега на река Дунав.

Около 10.30 часа от брега на реката ще се извърши ритуалното хвърляне на кръста. Желаещите да се включат ще трябва да представят лична карта и на място да попълнят декларация за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Според народните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Следвайте ни в социалните медии