Загиналите моряци са се пожертвали, за да спасят останалите

На 1 юли в руски териториални води настъпи истинска трагедия – пожар избухна на борда на подводница, в резултат на което загинаха 14 моряци. Ден след инцидента вече се появиха и версии за случилото се.

Министерството на отбраната обяви, че инцидентът е станал по време на научна мисия. Руският дълбоководен спускаем апарат е правел батиметрични замервания на подводния релеф. Руските медии разкриха, че пожарът е пламнал на борда на подводницата АС-12 „Лошарик“, чиито мисии се държат в тайна.

Предполага се, че екипажът на машината се състои от 25 души. Експерт от Санкт Петербург, пожелал анонимност, разказа пред „Комсомолская правда“ какво вероятно е станало. Той посочва, че подробностите около инцидента вероятно ще бъдат строго класифицирани. Експертът е на мнение, че пожарът е бил локализиран чрез „запечатване“. Подводницата е съставена от няколко отделения. Моряците, намиращи се в пламналото отделение, са се жертвали, за да спасят останалите.

Те са затворили отделението, за да не могат пламъците да достигнат другите отделения. Според експерта дори най-модерните подводници не са застраховани на 100% от подобен инцидент. Статистиката показва, че най-често пожарите възникват заради късо съединение. АС-12 „Лошарик“ е ядрена подводница, която се използва от Северния флот на Руската федерация за специални операции от различен характер.

Следвайте ни в социалните медии