Животът в България става по-евтин

През юни за втори пореден месец цените на стоките и услугите в България падат. Дефлацията е 0,6% на месечна база, а на годишна за първи път от много време пада под 3% и е 2,8%. Това показват данните на НСИ.

Средногодишната – от юли 2018 г. до юни 2019-а, е 3,3%.

През февруари и март у нас също имаше дефлация на месечна база, макар че годишната леко се повиши. За разлика от тогава сега дефлацията се дължи основно на храните, които поевтиняват с 1,8% в сравнение с месец по-рано, и на телекомуникациите, транспорта и разходите за култура и развлечение.

Това обаче се компенсира от поскъпването на алкохола и цигарите и от обичайното за този месец повишение на цените на ресторантите и хотелите, за които настъпва активният летен сезон. Тези цени се увеличават с 1,5% в сравнение с май 2019 г. и с 5,4% в сравнение с юни 2018 г. В допълнение на това цените на самолетните билети за международни полети поскъпват през юни с 8,4% в сравнение с май.

Разходите за дома, които през последните месеци постоянно се увеличаваха, през юни са се поуспокоили. Наемите и режийните разходи – ток, вода, топлоенергия, са останали на равнището на предходния месец, а на мебелите и на домакинските уреди са се увеличили с 0,5% на месечна база. Новите цени на тока и топлоенергията влязоха в сила от 1 юли и ще се отразят на месечната инфлация следващия месец.

Поевтиняването на транспорта с 0,7% в сравнение с май 2019-а се дължи почти изключително на поевтиняването на моторните горива, показват данните. Дизелът през юни е поевтинял с 1,7% на месечна база, бензин А-95 – с 1,4%, по-скъпият бензин А-98 е поевтинял с 1,1%, а пропан-бутанът – с 2,9%. Транспортът и моторните горива са като цяло по-евтини и от същия месец на м.г., макар и с малко – едва с 0,4%.

Наскоро от Българската петролно-газова асоциация казаха, че ако няма никакви глобални промени, цените на горивата ще останат на сегашните си нива поне до септември.

В групата на алкохола и цигарите поскъпването идва по линия на много продукти: цигарите например поскъпват с 0,5% на месечна база, ракията с 0,7%, вината с 0,2%, бирата с 2,7%. Безалкохолните напитки, кафето и минералната вода също са поскъпнали през юни.

Следвайте ни в социалните медии