Ето това е причината за болките във врата

Страдате ли от болки във врата? Не сте единствените.

Те са една от основните причини за различен вид увреждания и дори инвалидност в световен мащаб.

И докато в повечето случаи болката в шийните прешлени отминава за няколко седмици или месеци, то в половината и дори повече от тях болката се завръща след определено време.

Често се говори за неправилна и правилна стойка на тялото, която е предопределяща за болката във врата, но за това няма никакви научни доказателства, пишат от Zadovoljna.hr.

Според Кристиан Уорсфолд, гостуващ лектор по физиотерапия в университета в Хартфордшир, появата на болка във врата е свързана по-скоро с нарушения в съня, липса на физическа активност и повишени нива на стреса.

Колкото и да се концентрирате върху подобряването на вашата стойка чрез различни приспособления и апарати, няма да има промяна, докато не акцентирате върху подобряването на горепосочените фактори.

Митът за правилната стойка

Скорошно проучване, проведено сред 1000 тийнейджъри, не показва пряка връзка между правилната стойка и болките във врата.

Изследователите се насочват и към няколко групи работещи, като се опитват да установят дали видът на труда и степента на физическа активност също имат значение за болките във врата.

Резултатите показват, че голяма част от хората, които имат такива оплаквания, работят под стрес и не спят достатъчно.

Същите тези хора са били по-малко физически активни и са показали склонност към депресивни състояния.

Качествен сън, упражнения, релакс

Силните шийни мускули, ежедневните, дори и кратки упражнения, както и постоянното ходене пеша, доказано предпазват от болки във врата.

По-добрият сън и по-малкото излагане на стрес също ще помогне.

Колкото до позицията на тялото, седете така, както приляга най-добре на тялото ви.

Важно е да сменяте позата често и да не се задържате прекалено дълго в седнало положение. Ставайте, разхождайте се за кратко, после пак се върнете на мястото си.

Следвайте ни в социалните медии