Ето къде се развива “вулканичният” туризъм

Смъртоносното изригване на вулкан на новозеландкия остров Уайт привлече вниманието към тълпите туристи, които всяка година се стичат към активни вулкани.

При толкова много активни вулкани на планетата, туристите търсят тръпката от Япония до ДР Конго.

Някои от тези вулкани са изригнали неотдавна, но въпреки това (или може би именно заради това) са сред най-желаните от клиентите. „Да се приближиш до вулкан ти дава възможност да преживееш мощта на неспокойната Земя: дима, да видиш как се освобождава напрежението от крехката земна кора при сблъскването на тектоничните плочи”, описва журналистът пътешественик Саймън Кадър.

„Заедно с наградатa обаче вървят и рисковете. Те могат да включват серен диоксид и други токсични вулканични газове, изхвърляне на различни материали от вулкана, потоци лава и евентуално предизвикани от тях горски пожари, свлачища, а за крайбрежните райони – вълни цунами”, предупреждава той.

Ето кратко описание на някои от най-популярните и активни в близкото минало вулкани.

Индонезия

Неотдавнашното изригване на вулкана Агунг на остров Бали намери място в заглавията на медии по целия свят. То започна от 2017 г. и все още продължава, но през първата година наложи затваряне на въздушното пространство и мащабни евакуации. До този момент планината беше популярна дестинация за планинарски екскурзии сред гостите на острова.

Друг активен вулкан на Бали е Батур, който и до момента е любимо място за изкачвания по изгрев. Той изригна за последно през 2000 г., изхвърляйки пепел от няколко по-малки експлозии. Поток лава от него е наблюдаван за последен път през 1963 г. Близо до Бали, на остров Ломбок, е Ринджани – един от най-активните вулкани в страната. Заради честите му изригвания достъпът до кратера понякога бива ограничаван, но въпреки това броят на туристите непрекъснато се увеличава.

Друг вулкан голяма туристическа атракция е Бромо на остров Ява, където посетителите могат да се приближат до стълба серен дим, излизащ от кратера. Недалеч от него е Иджен, над който често се наблюдават облаци дим и който също е отворен за туристически посещения.

Италия

Етна, който се извисява над град Катания в Сицилия, е активен непрекъснато. Туристите обаче могат да се изкачват по него, като най-високата разрешена точка е на 2920 метра над морското равнище. Стотици го правят. Екип на Би Би Си и множество туристи пострадаха от леки наранявания през 2017 г., след като претърпяха инцидент при едно изригване.

Везувий, близо до Неапол, е сред най-известните вулкани в света, най-вече заради изригването от 79 година след новата ера.н.е., което заличава от лицето на земята римските градове Помпей, Херкулан, Оплонтис и Стабий. Над два милиона души посещават района около вулкана, макар че повечето от тях идват да разгледат руините на древните градове. Той не е изригвал от 1944 г.

Япония

Като една от страните в света с най-голяма сеизмична активност, Япония понася около 20 % от земетресенията с магнитуд над 6,0 на планетата. Там има и множество активни вулкани. Асама например изригна през 2015 г. и е сред най-активните в страната. Кратерът е затворен за туристи, но по склоновете му има множество популярни планински пътеки.

Най-голямото изригване в Япония през последните години беше на Онтаке, който се събуди без предупреждение през 2014 г., убивайки 63 души. Планината беше любимо на мнозина място за преходи и нямаше сеизмична активност, която да предупреди властите за предстоящата трагедия.

Филипини

На 15 юни 1991 г. става второто най-голямо вулканично изригване за XX в., когато вулканът Пинатубо убива около 800 души. Сега обаче много туристи се записват за обиколки из планината, рекламирани като „преживяване, каквото се случва веднъж в живота”.

Исландия

Вулканите Ейяфятлайокутъл и Катла са популярни сред туристите. Ейяфятлайокутъл получи международна слава през 2010 г., когато изригна, изхвърляйки в небето вулканична пепел и наложи да бъде затворена голяма част от въздушното пространство над Европа.

Вулканът в Исландия продължава да бълва дим и пепел

Монсерат

Вулканът Суфриер Хил на карибския остров Монсерат се разбужда през 90-те години на миналия век, принуждавайки две трети от населението на острова да се евакуира. Оттогава драматичното изригване се е превърнало в „примамка” за много посетители. „Има хора, които идват от целия свят, за да видят това, което наричаме „съвременния Помпей”. Това е много скорошно изригване и градът беше погребан”, разказва екскурзовод пред Би Би Си.

САЩ

Лава заля цял квартал при ново изригване на Хаваите

Килауеа на остров Хавай е най-активният и лесно достъпен вулкан на света. Изкачванията във Вулканичния национален парк на Хаваите бяха забранени между май и септември 2018 г. заради изригване.

Килауеа е все още активен вулкан и макар в момента да не изригва и досега има опасности, свързани с вулканичната дейност като да пропаднеш сред остри като бръсначи парчета втвърдена лава, разположени близо до места с концентрация на вулканични газове, които могат да предизвикат дихателни и сърдечни проблеми, скални ръбове, опасни пукнатини, дупки край пътеките, носена от вятъра пепел и други твърди частици.

ДР Конго

„Нешънъл джиографик” нарича Нирагонго „един от най-опасните вулкани на света”. „Наричаме го генерал Нирагонго”, разказва местен екскурзовод пред списанието, защото когато той дойде, всички се разбягват. Въпреки това можете да се изкачите по склоновете му, тъй като местни туроператори правят всичко възможно да изстискат пари от дръзките пътешественици.

Следвайте ни в социалните медии