Ето кои са признаците, че прекалявате с кафето

Понякога изглежда, че успешният и продуктивен ден се случва единствено благодарение на кофеина. Ако вие сте от хората, които не могат да започнат деня си без чаша кафе, не сте сами.

Пиенето на 400 мг. кофеин (или четири чаши кафе) на ден е абсолютно безопасно и дори полезно. Това помага за намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания. Но превишаването на тази цифра може да доведе до проблеми.

Според фармацевта Линдзи Елмор надвишаването на нормата от 400 мг. кофеин на ден води до следните симптоми:

„Може да имате бърз или неправилен сърдечен пулс, тревожност, виене на свят, диария, безсъние, главоболие или раздразнителност. Има и по-сериозни симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ, включително повръщане, объркване и болка в гърдите.”

Когато консумирате твърде много от тази напитка, тя напряга цялото ви тяло, тъй като кофеинът е мощен стимулант. Той стимулира хипофизната жлеза да отделя хормони, които увеличават производството на адреналин – така наречения „хормон на борбата“.

Той подготвя тялото ви да се справи с опасни или стресови ситуации. И дори ако опасността не ви заплашва, мозъкът ще бъде готов за това, сърцето ще бие по-бързо, светът ще изглежда враждебно и вие ще бъдете в състояние на вечна бързина и липса на време.

Веднага след като тялото ви е пълно с кофеин, не получавате никакви положителни качества от него, които първоначално сте очаквали, като увеличена енергия и по-ясно мислене.

Вместо това ще имате симптоми като често уриниране, разстроен стомах, спазми, диария, нежелан прилив на адреналин и повишена тревожност. Съгласете се, това е точно обратното, което целите.

Ако смятате, че трябва да се откажете от кофеиновата зависимост, не се отказвайте изведнъж. Най-добрият начин е да намалите кофеина постепенно.

„Внезапното спиране на кофеина е стрес за организма. Това може да причини обща слабост, депресия, гадене и главоболие. Постепенно намалете употребата на кафе, сода и енергийни напитки, замествайки част от тях с вода. Ако харесвате кафе, започнете да пиете безкофеиново кафе или преминете към безкофеинов чай. Можете също да опитате и други напитки, които са полезни за вашето тяло, като комбуча, кокосова вода и чай от мате“, препоръчва д-р Лиза Самуелс, основател на фондацията Happy Home.

Между другото, можете просто да пиете топла вода. Звучи лудо за запалените любители на кафето. В крайна сметка водата няма вкус и аромат. Но всъщност е много приятна и полезна, тъй като овлажнява и затопля тялото ви отвътре. А водата няма и калории.

Много хора се страхуват, че след отказ на кофеина, нивата на тяхната енергия и производителност ще намалеят. Това всъщност не е така. Можете да намерите нови източници на енергия.

Например кафето може да бъде заменено със спорт, разходка в парка. И, разбира се, един добър сън е по-добър от всички енергийни инженери.

Щом се върнете към здравословно количество кофеин и се отървете от кофеиновата зависимост, ще се почувствате като напълно нов човек, ще станете по-свободни и весели. Ще имате нови планове и мечти.

Няма нищо лошо в това да обичате кафе или чай, наслаждавайки се на техния вкус и аромат, ако това не руши вашето тяло и вашите планове. Всъщност между удоволствието и зависимостта има много малка граница.

Следвайте ни в социалните медии