Ето кога навлиза 5G мрежата в България

Новата 5G мрежа за пренос на данни ще дойде най-късно в България от всички държави в Европейския съюз. Страната ни все още се бави с освобождаването на честотния спектър, необходим за технологията от ново поколение. От мобилните оператори алармираха в края на миналата година, че Министерството на транспорта и далекосъобщенията дори не е започнало консултации с доставчиците на телекомуникационни услуги за създаването на 5G мрежа. Разговорите между трите страни, имащи отношение към технологията, вече са стартирали. Решение обаче се чака най-рано през 2020 година.

Новият стандарт вече е работи в няколко страни от ЕС. Очаква се до първата четвърт на следващата година близо 23 страни членки да предлагат мобилните услуги от ново поколение. В страната ни обаче се оказва, че има няколко сериозни пречки пред въвеждането на еволюцията в преноса на данни. На първо място 5G не може да ползва старите честоти

България е сериозно изостанала, що се отнася до изграждането на клетки, предаващи честотите с ниски обхвати, които са най-подходящите за покритие на мрежите от пето поколение. Тестовете в Европа и по света показват, че честотите от 700 мHz са най-подходящи. В момента у нас сигналите се подават основно на 800 мHz. Същата честота използват военните, което създава проблеми. Това наложи цялата 4G мрежа да мине на 700 мHz, което е проблем за въвеждане на 5G.

Тук идва и ролята на държавата, която трябва да задейства всички свои механизми, като да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и пренесе военните честоти към по-високия спектър и да съдейства възможно най-активно в изграждане на цялата нова инфраструктурата. Според Радослав Златков, технически директор на Vivacom, при сегашния режим за смяна на оборудването подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме дори 2 години. Тук идва и вторият проблем, създаден от нуждата от повече съоръжения заради увеличаването на ползваните честоти и техния обхватен спектър. Проблемът според операторите и експертите по комуникации е, че към момента регулаторният режим за разрешителни за изграждане на базови станции е тежък и построяването на едно съоръжение отнема около една година и половина, което неминуемо ще забави развитието на новата технология в страната. И трите оператора в страната са единни в тази позиция.

Според експертите голямата пречка, която може да забави всички процеси, се оказват редицата фалшиви новини, които се разпространяват по целия свят. Според десетки статии в мрежата близо 5000 птици са починали почти мигновено при пускането в експлоатация на първите 5G мрежи в Белгия и Холандия. Редица учени и лекари казват, че новите стандарти в преноса на данни ще имат дори по-слабо влияние върху природата и живите организми.

Това е възможно точно заради по-ниските честоти на предаване, които те ще ползват. До момента нито една компания или страна по света не е обявила официално, че тестовете на 5G мрежите са дали каквито и да е било негативни резултати или влияния върху климата, флората или фауната.

Друго предизвикателство пред страната ни ще остане изцяло в сферата на икономическия аспект. Близо 98% от устройствата, ползвани от българите, към момента няма да могат да поддържат 5G мрежа от ново поколение. Самият модул за приемане на сигнали работи на различна честота. Това значи, че тези устройства трябва да станат и достъпни на една разумна цена, така че потребителите да могат да си ги позволяват и да ги използват. Експерти смятат, че инвестицията на операторите ще бъде толкова голяма, че самите те ще са готови да продават смартфони, поддържащи 5G стандарт на цени, конкурентни на западноевропейските. На дневен ред стои и въпросът откъде ще внесат мобилните оператори в страната и необходимото им оборудване. Заради редицата скандали между САЩ и Китай, в които намесени бяха обвинения за шпионаж ,​насочени към най-големия азиатски технологичен доставчик на клетки, страните от ЕС масово предпочитат финландската компания Nokia. Въпреки това цените на оборудването на Huawei са около 40% по-ниски, което пък прави китайците предпочита партньор за по-бедните държави по света.

Страната ни рискува да се окаже на опашката на Европа за пореден път, ако не успее да промени законодателството и процедурните срокове в частта, касаеща телекомуникациите и преноса на данни. Освен това за забавянето е предвидена и глоба от Европейската комисия. В Брюксел се обсъжда да бъде заложена крайна дата (около последното тримесечие на 2021 г.), до която всяка държава членка трябва да е предоставила възможност на гражданите си да се възползват от новата технология.

Експертите по дигитални технологии обаче казват, че всеки ден забавяне, в който не стартира работа по изграждане и тестове на 5G мрежи в страната ни, може да се окаже много по-опасен. България е сред държавите, в които аутсорсингът и дигиталните професии се развиват с много бързи темпове. Репутацията на страната, известна в Западна Европа като “рая на бързия интернет”, може сериозно да пострада и забавяне на 5G технологията да доведе до отлив на чужди инвестиции.

Следвайте ни в социалните медии